Akademi

Bitkilerde Kükürt Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kükürt bitkiler için ikincil bitki besin maddesidir. Kükürt noksanlığı azot noksanlığına benzemekle birlikte farkı ilk olarak genç yapraklarda görülmesidir.
 
Kükürt eksikliğinde;
 
*Genç yapraklardan başlayarak zayıflık ve dökülme görülür.
* Genç filizler ölür.
* Kök geçirgenliği, stoma açıklığı ve fotosentez azalır.
* Protein ve klorofil sentezi yavaşlar.
* Bitki gelişimi ve köklenme azalır.
* Bitki direnci düşer.
 
Sıvı Kükürt Toprakta Nasıl Çalışır?
Bazik topraklarda bitki besinleri toprak tarafından tutulur ve bitki bu besinleri topraktan alamaz. Bitkiler ancak toprağın ideal olduğu pH aralığında düzenli beslenebilirler. Sıvı Kükürt toprağın pH’ını bitkinin ihtiyacı olan değere dönüştürür.
 
Bu sayede;
 
* Bitkinin topraktan beslenmesi en üst düzeye çıkar.
 
* Verimde artış sağlar.
 
* Bitkinin direncini arttırır.
 
* Ürünün daha erken olgunlaşmasına yardımcı olur.
 
* Bitkinin donmaya karşı direncini ve kışa dayanımını arttırır.
 
* Kuraklığa karşı toprağın direncini arttırır.
 
* Topraktaki bakteri etkinliğini arttırarak verimi yükseltir.
 
* Protein sentezini arttırır.
 
* Sistein ve metionin aminoasitlerinin sentezini arttırır.
 
* Topraktaki kireci ve tuzluluğu azaltıcı etkisi vardır.
 
Sıvı Kükürtün Avantajları Nelerdir?
(1) Toprakta çok kısa sürede etki sağlar:
 
Kükürdün toprakta çözünmesi tanecik çapına bağlıdır. Bu süre toz formda kullanılan kükürtlerde (mikronize veya granül formdaki) aylar sürerken, tanecik çapı 5 mikron civarındaki bir sıvı kükürt (KOHAN S 80) bir hafta içerisinde etkisini göstermeye başlar.
 
(2) Daha Az Gübre Maliyeti sağlar:
 
pH’ı uygun olmayan topraklarda yapılan gübre uygulamalarında, atılan gübrenin büyük çoğunluğu toprak tarafından tutulur ve bitkinin yararlanamayacağı forma dönüşür. Bu yüzden bitkiye ihtiyacı olan besini verebilmek için gerekenden çok daha fazla gübreleme yapmak gerekir. Sıvı kükürt (KOHAN S 80)uygulaması yapılmış toprakta, atılan gübrenin tamamına yakını bitki tarafından rahatlıkla alınır. Hatta bazı durumlarda toprakta önceki gübrelemelerden kalan besinler serbest kalacağı için gerekli gübre miktarının çok daha azı dahi yeterli olacaktır.
 
(3) Daha Az Zirai İlaç Maliyeti sağlar:
 
Bitki direncinin yetersiz olması durumunda bitkilerin birçok zararlı ve hastalığa ( pas, külleme, yaprak lekesi, nematod vs. ) karşı dayanıksız olacağı bilinmektedir. Sıvı kükürt (KOHAN S 80) bitkinin topraktan ihtiyacını daha rahat karşılamasını sağlayacağı için hastalık ve zararlılara karşı direnç yüksek olacak, bu sayede ilaç kullanımı azalacaktır.
 
(4) Organik tarımda kullanılan sayılı üründen biridir:
 
Kullanılmakta olan birçok gübre ve zirai ilacın organik tarımda kullanımı yasaktır. Bununla birlikte kükürt “18/8/2010 tarihli ve 27676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” gereğince kullanımına izin verilen bir üründür.
 
(5) Kimyasal asitlerin sebep olduğu şoklamaya sebep olmaz:
 
Topraktaki pH’ da meydana gelecek ani değişiklikler toprak florasına ciddi zararlar verir. Topraktaki faydalı bakterilerin çoğunu yok ederek patojenlerin çoğalması için ideal ortam sağlar. Ayrıca topraktaki özellikle organik besin maddelerinin de yarayışlılığını ortadan kaldırır. Toprak ıslahında kullanılan kimyasal asitlerin ( fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit gibi ) çoğu kuvvetli asitlerdir ve uygulandıkları ortamda ani pH değişikliğine sebep olur. Oysa sıvı kükürt (KOHAN S 80) aynı etkiyi topraktaki mikro organizmalara ve bitkiye hiçbir zarar vermeden gerçekleştirir.
 
(6) Kimyasal asitlere ve toz kükürte oranla kullanımı daha güvenlidir:
 
Kimyasal asitler ( fosforik asit, nitrik asit, sülfirik asit vb. ) oldukça korozif maddelerdir. Canlı dokuyla teması halinde kimyasal olarak, geri dönüşlü ya da geri dönüşsüz ciddi zararlara ve kimyasal yanıklara yol açar. Kulamla, taşıma ve depolama esnasında ise yüksek tehlike potansiyelleri vardır. Kükürtün toz formunun ise kullanım ve depolama açısından tozuma, kolay tutuşma gibi dezavantajları vardır.